Thursday, October 14, 2010

SILATURRAHIM...


Dari Anas bin Malik r.a katanya, dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturrahim (hubungan kasih sayang).”
(Bukhari)


Silaturrahim berasal daripada bahasa Arab yang bererti menghubungkan ikatan kasih sayang. Silaturrahim merupakan suatu ikatan yang suci yang menuntut kita sebagai umat Islam sentiasa menjaganya malah seseorang itu tidak dikatakan beriman selagi ia tidak mengasihi saudaranya sebagaimana ia mengasihi dirinya sendiri. Masakan manusia boleh hidup keseorangan. tanpa bergantung harap dan menerima kasih sayang daripada orang lain. Oleh itu jalinan silaturrahim adalah amat penting bagi sesebuah ummah itu hidup lebih cemerlang dan berjaya kerana ukhuwwah yang dipupuk di atas rasa cinta dan kasih kerana Allah pasti akan memberikan kekuatan pada jiwa mana-mana individu.

saya percaya, ramai antara kita mahu rezeki yang banyak, ramai antara kita mahu umur yang panjang...jalinkanlah silaturrahim antara kita nescaya kita akan merasai himahnya silaturrahim ini... kalau saudara-saudara merasa tidak cukup dengan rezeki yang ada sekarang, cubalah menjalinkan silaturrahim..dengan rahmat Allah rezeki akan datang melimpah-limpah pada kita...semoga juga umur kita dipanjangkan Allah dan bertambah juga amal ibadat kita.

No comments: