Friday, February 6, 2009

BOIKOT BARANGAN YAHUDI, SERIUSKAH KITA?

Bumi Gaza bermandi darah lagi, sekalipun telah berlaku gencatan senjata namun tiada jaminan bahawa gencatan senjata itu akan berterusan. mungkin dalam 2-3 bulan sejuk seketika namun krisis yang berlaku tidak akan berkesudahan selagi Yahudi wujud di muka bumi ini. Bangsa Yahudi merupakan bangsa yang dilaknat oleh Allah s.w.t, mereka menganggap diri mereka sebagai bangsa yang mulia berbanding dengan bangsa-bangsa lain. Justeru apa jua tindakan yang mereka ambil tentunya akan menguntung mereka sahaja. Malangnya dunia hari ini telah dikuasai Yahudi. Kuasa-kuasa barat dan eropah kebanyakannya bergantung kepada ekonomi yang dipegang oleh orang-orang Yahudi. mahu tidak mahu kita terpaksa mengakui hakikat bahawa Yahudi sedang menguasai dunia.

Sebagai umat Islam adakah kita ingin berdiam diri sahaja dengan semua ini? adakah kita ingin terus membiarkan agama kita ditindas di serata dunia? dimana nilai keimanan kita? adakah iman kita sekarang sekadar membenci dengan hati? sesungguhnya itu adalah selemah-lemah iman. dimana semangat pejuang-pejuang dulu? adakah telah luntur di selimuti keselesaan dunia?

salah satu cara yang dicadangkan untuk kita mengajar pihak yahudi ini adalah dengan memboikot barangan keluaran yahudi dengan harapan apabila kita memboikot barangan yahudi ini, ekonomi mereka akan menjadi lemah dan seterusnya mengurangkan kekuasaan mereka terhadap dunia. Denmark pernah merasai betapa kuasa pembeli Muslim mampu membuatkan meraka gelabah. Gara-gara karikatur yang menghina Nabi Muhammad, seluruh Umat Islam bangun menentang. Apakah tidak boleh dilakukan perkara yang sama ke atas Israel dan sekutunya Amerika?

disini, beberapa persoalan telah ditimbulkan sehingga membantutkan usaha untuk memboikot barangan yahudi ini.

Persoalan yang Pertama:
Amerika adalah kuasa ekonomi dunia,kebanyakan negara-negara Islam menggunakan matawang Dollar dala urusan perdagangan mereka,Amerika juga antara pelabur utama di negara-negara Islam termasuk Malaysia,serta Malaysia juga menjadikan Amerika sebagai antara negara yang membeli barangan Malaysia jika ekonomi Amerika jatuh disebabkan oleh boikot kita maka ekonomi kita juga akan turut menerima padah. sanggupkah kita memboikot kalau negara kita sendiri akan terkesan dengan perkara ini?

Sudah agak lama persoalan ini dimainkan, malangnya tidak ada usaha sedikitpun dari negara-negara Islam untuk menghentikan kebergantungan terhadap Ekonomi Amerika. sampai bila kita ingin menghalalkan pembunuhan demi pembunuhan saudara seislam kita sendiri hanya kerana kepentingan diri kita sendiri. Krisis Israel-Palestin telah tercetus sejak 1940an lagi malangnya sehingga sekarang negara Islam gagal mencapai kata sepakat untuk memperteguhkan ekonomi dikalangan mereka. kebergantungan terhadap Amerika menjadi senjata makan tuan terhadap umat Islam. sampai bila kita akan menggunakan alasan ini untuk tidak memboikot barangan Israel?

Persoalan yang Kedua:
Barangan yang ingin diboikot adalah barangan yang bermutu tinggi dan kebanyakan pekerja yang bekerja disyarikat terbabit juga adalah orang Islam, adakah alternatif lain sekiranya boikot ini dilakukan? apakah nasib pekerja-pekerja Islam ini jika Boikot dilakukan?

sekali lagi persoalan ini sudah agak lama dipersoalkan malangnya tidak ada tindakan susulan yang benar-benar dapat membantu menyelesaikan persoalan ini. akibatnya orang terus-terusan bekerja di Syarikat Yahudi dengan meraka tidak menyedarinya. apa salahnya jika kita mewarwarkan kepada orang Islam yang belum bekerja supaya jangan bekerja disitu dan kepada yang bekerja disitu supaya berhenti cari kerja di tempat lain.jika kita benar-benar ingin memboikot barangan Yahudi itulah caranya. sememangnya diakui kebanyak yang ingin diboikot adalah barangan yang bermutu dan berjenama malahan ada setengahnya tak termampu pun untuk kita beli, tak ada hal pun kalau tak beli kan? barang-barangan yang tidak alternatif mungkin boleh dimaafkan sekiranya kita membelinya juga dengan tujuan untuk memperkuatkan ummat Islam sendiri contohnya barangan komputer dan teknologi terkini tetapi apakah barangan kepenggunaan juga yang ada alternatifnya kita ingin membeli barangan Yahudi juga? ada banyak syarikat-syarikat yang muslim yang menghasilkan produk bermutu, antaranya HPA,Bio-Asli,HALAGEL,MUKMIN,SAFI dan sebagainya. carilah yang halal. bukankah mencari yang Halal itu Fardhu bagi umat Islam?

Akhirnya. Adakah kita masih ingin terus menyokong produk-produk Yahudi. Bantulah Ummat Islam dengan menyokong Ekonomi Ummat Islam. jangan lagi kita bersekongkol dengan Yahudi. Ingatlah tentang kisah seekor burung yang cuba memadam api yang membakar Nabi Ibrahim dengan membawa air dari paruhnya sahaja. walaupun sedikit tetapi burung tersebut tidak ingin menjadi orang yang tidak berbuat apa-apa untuk agamanya.

No comments: